неділю, 10 жовтня 2010 р.

Верховна рада знищила опозицію

КИЇВ, 8 жовтня. Верховна рада законодавчо закріпила відсутність опозиції в Україні. За відповідну нову редакцію закону про регламент Верховної ради проголосувало 253 народних депутатів.
Тепер, згідно з новим законом, ліквідовані такі поняття як провладна коаліція і парламентська опозиція. Тепер на законодавчому рівні не обов'язково наявність як мінімум 226 депутатів у коаліції, хоча раніше це було однією з підстав для розпуску парламенту президентом.
Крім того, відповідно до нових норм, депутати, які виходять зі складу опозиційних фракцій (БЮТ і НУНС) зможуть сформувати свої «депутатські групи», які отримують такі ж повноваження, як і фракції. За оцінками депутатів БЮТ і НУНС, це «свідчить про повну узурпації влади». «Перебіжчика дають такі права, які узаконять їх зрада», - заявив депутат НУНС Іван Заєць.
Важливо, що за поправку про те, щоб у новому регламенті залишити стару норму щодо прав опозиції, проголосувало тільки 133 народних депутата. Тому в новій редакції закону про регламент ВРУ не передбачено наявність права опозиції проводити засідання опозиційного кабміну, викликати для звітів у Верховну раду міністрів чинного кабміну Україні, а також формувати порядок денний у середу, коли раніше розглядалися виключно опозиційні проекти законів.
Додамо, що 8 жовтня Верховна рада направила до Конституційного суду України постанову, що пропонує продовжити повноваження парламенту на 1 рік, а президента Віктора Януковича - на 1 місяць. Народний депутат від фракції НУНС Іван Заєць назвав це рішення «політичним хабарем», «яку адміністрація президента дає нинішньому парламенту і місцевим радам у якості одного року продовжених повноважень в обмін на згоду того, що повноваження президента розширено».

Немає коментарів:

Дописати коментар